Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Edward_Benjamin_Britten Erodium_glutinosum_subsp_glutinosum Episodios_de_Torchwood Ferrand_Martinez Foussais_Payré Etnia_Tujia Elecciones_presidenciales_de_Mongolia_de_2013 Fernando_Oria_de_Rueda_y_Fontan Epipedesthus_wangi Escudo_de_San_Martín_del_Rey_Aurelio_Samartín_del_Rei_Aureliu Fernando_Martinez_Castellanos Estación_de_Flaca Eleutherodactylus_portoricensis Fame_(serie_de_TV_de_1982) Fermin_Chavez Expedición_libertadora_del_Perú Ensenanza_en_euskera_en_la_Comunidad_Autónoma_Vasca El_Paujil Flora_of_the_U.S.S.R. Estacion_de_Arrancudiaga Federico_Nicosia Excalibur_Hotel_y_Casino Equipo_de_Copa_Davis_de_Suiza Equlibrium_(canción_de_Tristania) Fernando_Castillo_Cáceres Feminicidios_en_Ciudad_Juárez Elecciones_autonómicas_andaluzas Escuela_Universitaria_de_Ingenieria_Técnica_de_Obras_Públicas Empresa_Municipal_de_Transportes Evento_historico FEFA Energy_Sistem Edmundo_Mortimer_V_conde_de_la_Marca Eduardo_Cortes_Cabezas El_Rastrojón_(zona_arqueológica) Fragmentación_de_Eschenmoser Eugene_Desire_Piron Energia_(tecnología) Febrifuguina Forbidden_City_Chamber_Orchestra Expansion_del_fondo_oceánico Esteban_Gonnet Espacio_vectorial_simpléctico Figulus_lansbergei Enrique_Navarro_Beltran Ema_Escobar Estación_de_Moreillon Estádio_das_Antas Ensemble_Música_Ficta Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingeniería_Informática_de_Valladolid Ejército_Popular_de_Liberacion_(Colombia) El_Foro_de_la_Política_Mundial El_Carmen_(Distrito_de_San_José,_Costa_Rica) EsCERT_e_IRIS-CERT Escudo_de_la_Provincia_de_Soria

html map