Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Oscar_González_Oro New_York_State_Department_of_Corrections_and_Community_Supervision Partizani Nacista NOU Pablo_Montesino_Caceres Palacio_Viejo_de_Florencia Olinala_(municipio) Penicilina_biosintetica Orbitador_de_Europa Oryzeae Neanderthal_1 Nuestro_(telefonía_celular) New_age_(religión) Onopordum_abbreviatum_var._viride Paeonia_lobata Physcius_brevicollis Northwest_Ithaca Planillas_de_cálculo Nazari Petrorhagia_saxifraga Phillipp_Otto_Runge Natalie_Dessay O_Mato_(Noya) Pinax_Theatri_Botanici Opuntia_xanthostemma Parque_Chacabuco_(Buenos_Aires) Pierrepont_sur_Avre Pilene Ordenanza_de_Union Old_Saybrook_(Connecticut) Néstor_Kirchner Papaver_hybridum_var_siculum Pontes_de_Garcia_Rodríguez Oncostoma Partes_por_billón Ozerni Pinus_monstrosa Polizón Nino_Fidencio Novaki_Nartski Orchis_albida Odontospermum_graveolens Pagagaguán Pantano_de_Sierra_Boyera Patrick_J._Que_Smith Positiva_Compania_de_Seguros Opera_del_Estado_de_Hamburgo Playa_de_Las_Salinas_(San_Pedro_del_Pinatar) Plaimpied_Givaudins Pablo_Caballero_González Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Payes_de_remenca Paroplapoderus_fallax Poquer_descubierto

html map