Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Jiří_Růžek Knipowitschia_goerneri Jan_Václav_Hugo_Vorísek Juan_Jose_Tamayo Joaquin_Busquets Le_Brévedent Iris_bifurca La_Promesa Ixtlán_de_Juárez Julius_Fučík Jose_Toribio_de_Larraín_y_Guzmán Lietuvos_Krepsinio_Lyga KinKi_Kids Kari_Wahlgren Jose_Revilla Lago_Nonthué Lenbrassia Lepironia_articulata Ion_Insausti_Jimenez Linea_L6_(EMT_Madrid) Jorge_ii_de_grecia Laranjal_do_Jari La_Secuita_(Tarragona) Lavabit Junta_de_defensa_nacional Kitbuqa Liga_de_alemania_de_waterpolo_masculino La_Tragedia_de_Hamlet,_Principe_de_Dinamarca Josimar_Quiñónez Julio_Aróstegui Isótropa Klute Islas_de_Hawai Joaquin_Lenzina Invasion_portuguesa_de_1816 Jose_Maria_Vigil_(escritor) Isla_Chorao Islas_Caimán Instituto_Verde Jardín_Botánico_Moorbank Kike_Climent Josep_Toutain Israel_David_Martínez Janti-Mansi Ley_3871999_de_5_de_noviembre_de_Ordenacion_de_la_Edificación Juan_Carlos_Gangas Libertad_académica_en_la_Universidad_Brigham_Young La_vieja_señorita_del_paraíso Jose_(pelicula_de_1995) Lindbergella La_TV_ataca Kleptochthonius_regulus La_roca_(película) José_Luis_Lamadrid_Cano José_Ramon_Carabante |
html map |