Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brachycarpaea Benjamin_palencia BRIL_VII Castillo_de_Caves Bistritz Bank_of_America_Plaza British_Broadcasting_Corporation_(BBC) Cambio_de_estado C_Free Camillo_Torrend Best_of_Player Bailando_por_un_sueño_(el_salvador) Bagrichthys_macropterus Cantón_de_Saint_Maixent-l'École-2 Challenger_de_Santos Bosna-Saraj Bajrangarh Castellfollit_de_Riubregós_(Barcelona) Blood_(banda_espanola) Batalla_de_la_Puerta_Negra Belén_Landáburu Bautista_Reformado Centaurea_sicula_subsp._schouwii Campeonato_de_ajedrez_Abierto_de_Canadá Boleslaw_II_Smiały Branscourt Carrion_de_Calatrava_(Ciudad_Real) Casper Bigotudo_de_pecho_blanco Catedral_del_Sagrado_Corazón_(Wellington) Charaxes_ethalion Capitulos_de_Triton_de_los_mares Barrio_de_Olivares BPA Calcedonia_(geologia) Browning_GP_35 Barrio_de_Benalúa Año_270 Bajo_el_signo_de_Cain Campoformido Campaña_de_Vicksburg Blanca_Manchón Capitala_World_Tennis Campus_Sur_(Universidad_de_Guanajuato) Badische_Schneckensuppe Cantón_de_Argeles_Gazost Bakufu_de_Edo Banos_de_agua_santa Cabezuela_menuda Bouquet_(Gard) Betpak-Dala Carlos_Sowersby Cambio_constantiniano Bea_Binene Break_the_Night_with_Colour

html map