Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Batalla_de_Montenaken Backstreet_Boys_"For_the_Fans" Cantharis_rifensis B737-800 Blanca_Rosa_de_Aguilar Botryonopa_delkeskampi Canton_de_Séméac Baloncesto_en_los_Juegos_Suramericanos Carlos_de_Gales Capampañgan Bōno Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Ruta_de_2011 Bárquidas Carretera_A-462 Batalla_de_noreya Castillo_de_los_Condes_de_Oropesa Bleach:_Memories_of_Nobody Campeonato_del_Mundo_de_Natacion Carrion_de_los_Cespedes Bruno_Barreto Batalla_del_Umbria Campeonato_de_Wimbledon_1939 Bons_en_Chablais Batu_Kan Busselton_(Australia_Occidental) Biefvillers_les_Bapaume Canal_de_Borgoña Bolsa_de_Valores_de_São_Paulo Cadena Calanasán CL-624 Capitulos_de_My_Name_Is_Earl Cambio_de_Hábito Beca_de_tuna Carduus_bipinnatus Centro_de_Refinacion_de_Paraguana Campanula_rotundifolia_subsp_lanceolata Bristol_Connecticut Año_377 Bosque_estatal_de_Río_Abajo Basiliso_Serrano CD_Diter_Zafra BRB_Internacional Campeonato_mundial_de_gimnasia_rítmica_de_1992 Binaria_de_reflexión Beaulandais C.R.S. Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1939 Castro_del_Raso Bill_Spencer Barcelona_uroloki Bahia_Fortescue Ceroctis_tripunctata Buława Bengales

html map