Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mester_de_cortesia Manfred_Russell Masters_de_Miami_2007_-_Dobles_masculino Manzana_malaya Melchor_Grodziecki Malena Region_del_Alentejo R_J_Bates Proceso_de_Poisson María_Luisa_Sepúlveda Miguel_Angel_Perera_Díaz Malacostraca Psychedelic_sexfunk_live_from_heaven Puerto_Grille Lodoletta Gold_Motel Procaina_bencilpenicilina Marco_Acilio_Glabrion Macrolinus_andamanensis Luis_Alberto_Castiglioni_Soria Luciano_de_samosata Radioterapia_de_intensidad_modulada Premios_Goya_2012 Mag_Garden_(editorial) Rafael_Maria_Arizaga Pulsion_parcial Luis_Alberto_Gil Maximiano_García_Venero Radio_de_van_der_Waals Prentiss Ramón_Tusquets Puerto_Maua Records_de_Martina_Navratilova Provincia_de_Cotabambas Maude_Valerie_White Quiéreme_aunque_te_duela Margarzas Quamoclit_vulgaris Los_hijos_de_anansi Lubomír_Kolář Pradera_y_matorral_de_montaña Lorca_Atletico Prosobonia_leucoptera Mateo_Correa_Magallanes Ramon_Gómez-Valdes Pyrus_amelanchier Matsesta Goya_de_Honor Macintosh_Classic Lockesburg_(Arkansas) Luxación_de_hombro Principio_de_solidaridad Recuperacion_rapida RSS_de_Kirguizistan Recopa_Africana_1993

html map