Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Lynn_Haven Registro_linguistico Lucky_Ali Raimbaut_de_Vaqueiras Louis-Simon_Boizot Lycaste_cruenta_var_sulphurea_subvar_longibracteata Los_días_del_abandono Gobierno_de_Martín_Rodriguez Puerto_de_Ferrol Golfo_de_Solway Rally_de_Suecia_de_1988 Martin_Emilio_Rodriguez Radio_Libertaire Pteris_biaurita Marcelli_Domingo Reduncinae Manuel_Godoy_Álvarez_de_Faria Ralf_Moeller Reflections_(álbum) Gran_Casino_del_Sardinero Región_de_Homiel Raión_de_Apostolove Primer_Centenario_de_los_Sitios_de_Zaragoza Mercurial_blanco Mar_lácteo Provincia_de_tunja Luis_de_Carvajal_(el_Mozo) Recocido_por_cortocircuito Lucas_Moya Medial_(álgebra) Proceso_de_Yule Premio_Saint_Michel RVD Radiolario Microprofessor_III Marazzani_Visconti_Lodovico_Agostino Martin_Herrera Localidades_de_Italia Marc_Davis Mampato_Mata_ki_te-rangui London_Symphony_Orchestra,_Vol_2 Manuel_Enrique_Jiménez Lluçanès Redonda_(figura) María_Gloria_Martínez_Vidal María_Antonia_Fernández_del_Hoyo Premio_Will_Eisner Los_Viajeros_de_la_Música Primo_y_Feliciano Gran_Premio_del_Reino_Unido_de_2002 Lugo_di_Nazza Lope_Íñiguez Raúl_Fernández_Longe Quinto_Cecilio_Metelo_(cónsul_en_206_a._C.) Gonioctena_interposita

html map