Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Fremont_(Nueva_York) SWScanner Geoffrey_Hodgson Université_du_Québec_a_Montréal Reino_del_Tibet Gloria_(álbum_de_Umberto_Tozzi) Museo_Casa_de_Morelos Rock_And_Roll François_Houtart Globulation Universidad_de_St._John's Rilly-la-Montagne Ronaldo_da_costa Río_Teshio Roberto_Dromi Frutta_martorana Tynset Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Candelaria_(Bogotá) Gaiteiro_de_Soutelo URSS_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1976 Murat-le-Quaire S/2006_S_1 Gerónimo_Zurita Richebourg_(Yvelines) Ricardo_de_gloucester Georyx Universiteit_Utrecht Iglesia_de_la_Multiplicacion_de_los_Panes_y_los_Peces Furnaridos Imperio_Azteca Ingapirca_Muro_del_Inca Rostislav_Mstislavich Illuin Unio_Esportiva_Sant_Julia Turbomaquinas Imperialismo_lingüistico S_Petersburgo Robinson_College Rotring VY_Carinae Municipio_de_Franklin_(condado_de_Franklin,_Kansas) Tumu_Enua Galidictis_grandidieri Religión_en_Egipto Trino_Arizcorreta Iglesia_conventual_de_las_Agustinas_(Almansa) Fuerzas_Armadas_de_San_Marino Gale_Storm Universidad_Eötvös_Loránd Río_Suárez Municipio_de_Franklin_(condado_de_Des_Moines,_Iowa) Triptico_Portinari Ráppel Frente_para_la_Liberación_Nacional_de_Ogaden Unio_Democràtica_del_País_Valencià

html map