Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Destroy_All_Humans! Deyme Dun_sur-Auron Economía_de_Liechtenstein Crepis_rutilans Druids_F_C Alfonso_Muñoz_Gómez Disco_Crash Desarrollo_urbano_de_Albacete Costumbres_de_la_antigua_Grecia Cáos Dicladispa_fabricii Alpes_Bávaros Coulee_City_(Washington) Cormontreuil Diocesis_catolicas_del_siglo_I Discografia_de_The_Dream Corrector_liquido Cussy_en_Morvan Edgar_Müller Allen_Collins Criterium_de_la_ACP Ali_Gobeo Denominación_de_Origen_Ycoden_Daute-Isora Allium_zebdanense Divisiones_Regionales_de_Murcia_2003/04 Dracula_(Castlevania) Dario_Husain Diaphaenidea_pallipes Cordillera_de_Malindang Cumbre_America_del_Sur_Paises_Árabes Criciúma Dr._Gaius_Baltar Criogenizacion Coupe_Opus Convento_de_Santa_Clara_(Córdoba) Copa_NAFC_1990 Cristo_Redentor_(paso,_Sudamerica) Dwayne_Forge Dmitry_Sychev Departamento_San_Martin_(Santiago_del_Estero) Cuadratura_(astronomia) Dannevoux Dierick_Bouts Desulforococáceas Discografia_de_Marisol Cutting_Edge Cueva_de_Canelobre Edi_Pequenino Diócesis_de_Reikiavik Cucumis_flexuosus_var_curvato-viridis Alison_Jolly Amietophrynus_blanfordii Cypripedium_lexarzae Diagnoses_Plantarum_Novarum_Hispanicarum

html map