Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Leopoldo_de_Habsburgo_Conde_del_Tirol Ledegem Jauca_Baja John_Morris_(botanico) Leche_evaporada Jose_María_Valdés Julián_Rodríguez Jorge_Jimenez_Cantú Linea_22_(EMT_Madrid) Iridoideae Leyes_de_sodomia Las_cronicas_de_Narnia:_el_leon,_la_bruja_y_el_armario John_Thune Isla_Tegeler Kerch. Kaboom_(película) Jardín_del_Árido_Patagónico Lanistes_neritoides Jean_Pierre_Blanchard JONAY Lago_Untersee Jose_Mariano_Michelena Iota_Aquilae Ixodes_ricinus John_Bumstead Linea_C4_(Córdoba) Lara_Martínez Junkers_de_Ataque_a_tierra Jardín_Metropolitano_de_Tokio_de_Plantas_Medicinales John_cena Lebrunia_(Anémona) Ioniano Iwao_Komiyama Instituto_Tecnológico_de_Durango Jose_Guillermo_Cortines Liguilla_Pre-Libertadores_(Argentina) Jose_Suárez Laura_Voutilainen Jesús_Polanco_Gutiérrez Jorge_Medina Lenguas_talodí Jacob_Lurie Isocaulon Jacksonville,_Arkansas Jean_Marc_Sauve La_Carcoba_(Cantabria) La_Casa_De_Los_Martínez José_Gaspar_Rodriguez_de_Francia Juan_Carrillo_Barbadillo Lenguas_italo_dalmatas Julio_Borbón Javier_Chirinos_Lloveras Jason_Ku Kalaallit_Nunaata_Universitetia Jorge_Julio_Pattoni_Sáenz

html map