Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Batalla_de_Sabiñánigo Carpintero Caldes_de_Montbui_(Barcelona) Carácter_de_control Callispa_regularis Chaeturus_fasciculatus Campo_Pequeno_(Metro_de_Lisboa) Catedral_de_Évora Cerveza_artesanal Calumet_City Castillo_del_bou_negre Calle_U_(Metro_de_Washington) Capitulos_de_Darker_than_Black Buguias CYKD Banco_de_italia Cenatic Bézu_Saint_Eloi Batalla_de_los_arapiles Buddha_Maitreya Bourg_en-Bresse Cecropis_daurica Capsella_sinuatolinearis Bursatil Canto_de_los_tres_jóvenes_en_el_horno Cartes Celda_Daniell Cereus_neotetragonus Blanca_Vidal Biblioteca_especial_para_niños Barbus_walkeri C-17_Globemaster_III Bandera_de_San_Pedro_y_Miquelon Cane_Savannah Bing_Harrell Candidea Campomanesia_cuneata Cetopsidae Cajuputi Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1983 Caledonio Brake_My_Wife_Please Bedriacum Bibi_Gaytan Cayo_Biscayne Cari-cari Bolillo_(desambiguación) Casa_de_Ensenanza_de_Santo_Tomás Benzodiacepina Cadillón Betsey_johnson Campo_de_Tiro_de_las_Bardenas Brusselpoort Año_1367 Basilica_de_Santa_Giulia

html map