Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vasos_vacios Abrigos_de_Fresnedo Alberto_Beto_Martin Clase_Orizzonte Concepcion_Batres AW Club_Social_y_Deportivo_Oriente A_65 Valeri_Chéjov Ach_Gott,_vom_Himmel_sieh_darein,_BWV_2 Chiorny_Oriol Chipko Victor_Manuel_Coronado_Gomez Conglomerado_dinástico Xenochalepus_bahianus Club_Deportivo_Cajamadrid_(baloncesto) Vanderhorstia_steelei Agarthi Agetocera_abdominalis Aemon_el_Caballero_Dragón Adelaida_Pérez_Hung Villamar Clara_Berenbau Comunas_de_Yvelines Cocos_poni Verdigrís Veria_F._C. Vega_de_Infanzones_(Leon) Choctaw Alberto_J_Pani Chloraea_rypaloglossa Cilus_montti Veinticuatro_generales_de_takeda_shingen Yamaha_Rhino Adithya_(actor_indio) Conflans_sur_Lanterne Cholumbrin Yacimiento_arqueológico_El_Villar Zamora_CF Chromis_margaritifer Ciudad_de_Toyota Valtierra_(Navarra) ASPA Colchicum_bulgaricum Constantino_II_de_Constantinopla Chi_Ling_Dai_Cheng Charles_DeChant Valentina_Zenere We_can't_dance W_G_Walpers Aeropuerto_Internacional_de_Johanesburgo Chuck_hogan Yelena_Slesarenko Xdelta Alauda_magna

html map