Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Escuela_Técnica_Superior_de_Ingeniería_(Universidad_de_Sevilla) Facultad_de_Ciencias_(UN_Medellín) El_Internacional_Tapas_Bar_&_Restaurant Empire_Earth_II Firefox_Móvil Enero_de_2002 Euripodo Elaphrium_inaguense Estación_de_Valencina-Santipone Festuca_patagonica Erizon El_gordo_y_el_flaco Estación_de_Grao FC_Hoverla_Uzhhorod FUNimation_Entertainment Farthen_Dur Fisiología_de_los_sentidos F-102 Esquema_de_Piramide FK_Marila_Pribram El_tururururú_(EP) Estado_de_flujo_hidraulico Feliz_Falsedad_(álbum) El_Disco_de_Oro Elizabeth_Bravo El_problema_de_la_filosofía_hispanica Efren_el_Sirio Epsilon_Draconis Euphorbia_celastroides_var._odonatoides El_foso_de_Satán Estereotomía Educación_fisica Fertőfehéregyháza Euskera_batua Enea FK_Kukësi Fobos_(mitología) Flor_de_Caña Fiebre_(Perros) Espana_en_el_Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_1999 Falecice-Parcela Elena_Martín Estadio_Radnik Emil_Hubner Fl._Lusit. Emilio_Morollon_Estebanez Francisco_Kaminski Fe_baha'í Fontenay_sur_Mer Esfera_cornuda_de_alexander Esquileo_de_abajo El_Clot Francisco_Garcia_Parames Emili_Aparici El_hormiguero_next

html map