Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Artenara_(banda) Monumento_a_Cristobal_Colon Hermandad_de_Sacerdotes_Operarios_Diocesanos_del_Corazon_de_Jesus Hemibagrus_chrysops Apalochlamys_billardierei Huerfano_del_sida Ashley_Slanina-Davies Automovilismo_de_argentina Avellana_de_puerto Antonio_Basagoiti Asida Griselda_(Bononcini) Hormiguerito_coicorita Ataques_a_granjeros_sudafricanos Avenida_Abancay Gymnocalycium_platense_var._ventanicola Huso_horario_estandar_de_Corea Hurgada Aus_(Namibia) Homo_ergaster Aquilegia_vulgaris_var_gallaecica Ano_1005 Arctophila_mucronata Antitaurino Aphthona_tamdaoensis Grupo_de_lorentz Ancistrus_dubius Hospital_Vega_Baja Historia_de_la_notación_matemática Hollermayera Homichloda_fulva Monier Heydar_Aliyev_Anniversary_Tour Annals_and_Magazine_of_Natural_History Gwiler-Porc'hoed Aubregrinia_taiensis Autreville_sur_la_renne Aubencheul-aux-bois Antonio_Quintanilla Arbona Historia_del_Real_Zaragoza_durante_los_años_1950 Heteracia_szovitsii_var._epapposa Arcadia_(pelicula) Apocalíptico_(genero_literario) Montgó ISE Arnoglossus_multirastris Historieta_romantica Asplenium_auritum_var._moritzianum Icopor Apel.les_Mestres Hjálparfoss Mission_G._Revoil_aux_pays_Comalis._Faune_et_Flore._Sertulum_Somalense Harudes Austriacos

html map