Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Campos_de_concentración Biblioteca_de_pergamo Cartuja_de_bolonia Beinza_labayen Balzi_Rossi Baker_(California) Batalla_de_Cao_Bang Cacharí Catastrofe_demografica_tras_la_conquista_espanola_de_America Bromus_nitidus Calle_14_(linea_de_la_8_Avenida) Castillo_de_Olvera Chapelle-Voland Canton_de_Châtillon-sur-Indre Bull._Nat._Hist._Mus._London,_Bot. Año_1696 Caprera Buzz_(Autograph_Album) Beacon_Square_(Florida) Chandler_(aplicación_informatica) Bellota_fétida Balduino_i_de_constantinopla Campana_alemana_contra_los_herero Cappont Catarata_Angel Camphora_vera Campeonato_Europeo_de_Badminton_de_1974 Batalla_de_bouvines Centrifugacion Bartolomé_ordonez Bienvenido_De_la_Paz Calocheiridius_amrithiensis Brianna Barbara_weeks Casa_de_hannover C.F._Du_Fay Batalla_de_Las_Piedras_(1811) Chaetotropis Bajada_del_agrio Back_Dorm_Boys Breese Campeonato_Mundial_de_Remo Católicos_romanos Braz_Loalwa Black_Moon Bois-Herpin Brian_MacPhie Bailleul_(Eure) Catalina_Aristizabal Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1982 Bahman_(football) Bandera_del_Territorio_Británico_en_el_Oceano_Índico Cantón_de_Golfito Campomanes_(Lena) Casabianca_(Q183)

html map