Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

East_Richmond_Heights Corteza_fibrosa_messmate Cástor_Diaz_Barrado Death_tecnico Código_Civil_de_Quebec Amnesia_global_transitoria Drăgănești-Olt Coriorretinitis Divine,_la_película Dumb_and_Dumber Amphicoma_dubia Cueva_de_la_Laja_Alta_(Jimena_de_la_Frontera) Dilara Ecosocialismo Crioceris_paracenthesis Distrito_de_Curahuasi Copa_del_Mundo_de_Saltos_de_Esquí_de_2010/2011 Dimitar_Janakiew_Inkiow Durazno_(ciudad,_Uruguay) Dinastia_Satavahana Derichthyidae Dio_et-Valquières Derogación Eclecticismo_(arte) Distrito_de_Belait Dascyllus_albisella Distrito_de_muqui Distrito_11 Dados_de_peluche Diputación_Provincial_de_Oviedo Detroit_Opera_House Cà_phe_sữa_da Edgar_Theodore_Wherry Almas_del_silencio Ecordal Célula_cebada Corly_Verlooghen Downs Dicranacanthus Algarroba_asilvestrada Distrito_de_Sheema Dolichostylis_laurifolia Cábalas_y_cicatrices Dan_Vasella Divišov Discogobio Corte_senorial Alfeld César_et_Rosalie Anabasis_de_Alejandro Discografía_de_Róisín_Murphy Alimento_organico Dristor Cuartel_general_del_Führer Alfagann_es_Flanagan

html map