Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Scott_(condado_de_Lincoln,_Wisconsin) Soren_Larsen Selección_nacional_de_futbol_del_Pais_Vasco Santa_Maria_de_Sando Sarnano Tepetlaoxtoc_(municipio) Santa_Rosa_(Utuado) Steckrübeneintopf Setophaga_coronata St._Louis_Kutis_SC Syagrus_sancona Temnocthispa_deplanata Sacaton_Flats_Village_(Arizona) Tmeticides Saint_Etienne_le-Molard Soto_de_Rey Treece_(Kansas) Teodoro_Llorente_Falco Suaeda_maritima_var_spicata Sofia_Alekseievna_Romanova Tista TBPB Sepia_(genero) Trebedes Telmatobius_contrerasi Sacro_Monte_di_Oropa Tiffany_Rene_Estrella_Attwood Salomon_de_Koninck Sun_Wu_Kung Shaken_and_Stirred:_The_David_Arnold_James_Bond_Project TJ_Hart The_Raven Thiré Toronjil_falso Tratado_de_Zgorzelec Saint_Jean-d'Illac Teatro_y_filmoteca_Al-Kasaba Santa_Maria_de_Elines Sunderland_(Massachusetts) Saint_Mirren_F_C Tarnow Se_llamaba_sn Teudas_(Maestro_de_Valentín) Tasa_(indice) San_giovanni_di_gerace The_World_in_Your_Home Savnik San_francisco_de_coray Sultán_de_Granada Territorio_libre_de_Trieste Supermartes_II_de_2008 Sonic_Classic_Collection Sitges Tomás_Eloy_Martínez Songs_from_the_big_chair

html map