Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sacramento_del_orden Sinagoga_de_Dresde Thelonious_Monster Sexto_par_craneal Teglat-Falasar Tomás_Armella Saint-Roman-de-Malegarde Templo_y_ex_monasterio_de_San_Agustín_(Acolman) Teatro_nacional_de_Albania Sucesion_infinita Súper_Pop Sistema_A-0 Tourrettes_sur_Loup Sociología_de_la_Ciencia_y_la_Tecnología Silent_Shadow Sainte_Marguerite-Lafigere Tratado_de_No_Proliferacion_Nuclear Todas_para_mi Superdome Tiznao Sororopán Saint-Remy_(Saona_y_Loira) Saulmory-et-Villefranche Sinfonía_n.º_3_(Mendelssohn) Sistema_de_ligas_de_fútbol_de_España San_Germán_de_Gerona Styrosinia Steve_smith_baterista Siglo_XCVIII Sutter_Avenue–Rutland_Road_(IRT_New_Lots_Line) Santa_Maria_Xoxoteco Silene_alpina Saint-Seine-l'Abbaye Sahara_(cancion) Telégono Tente_Sánchez Tordoia_(La_Coruña) Teoría_economica_neoclásica Sonomyn_Luvsan Sólo_para_hombres Sharon_Raydor Sant_Ferriol Salto_de_El_Arquillo_de_San_Blas Serhiy_Zhadan Suzuki_Daisetz_Teitaro Soho_(Londres) Sikorsky_YUH-60 Survivor_Series_(1992) Siganme_Los_Buenos Sabrí_al-Banna Spermargarita Tintillo Saint-Usage_(Aube) Tela_(ciudad) Sequeade

html map