Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 El_último_gran_heroe Fortuna_(mitología) Etiopía_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Pekín_2008 Estacion_de_Charles_de_Gaulle_Étoile Estación_de_Alameda Fitz_and_the_Tantrums Estación_Santa_Cecília Enrique_III,_duque_de_Baviera Escorihuela_(Teruel) Episodios_de_Koni_Chan Espectrometro_Magnético_Alpha Escudo_de_armas_del_estado_cojedes Entretenimiento Estación_Río_Tercero Estadio_Lluis_Sitjar Exxon_Building_(Nueva_York) El_Señor_de_la_Capilla Estacion_de_Miravalles Estacion_de_Tavernes_de_la_Valldigna Emil_Miguel_Cioran Embalse_de_Asuan Elecciones_presidenciales_de_Ecuador_de_1931 Ermita_de_san_quiri El_ruiseñor_de_las_cumbres Estación_Camet Estación_de_Grao Eusebi_Bona Etienne_Drioton Federico_Cifuentes_Pérez Filósofos Elecciones_Federales_Alemanas_de_1949 Forchhammeria Ferias_libres_de_Chile Fausto_(Spohr) Escobariopsis_albiflora Enrique_del_valle_iberlucea EuroYeye Fisiognomico Estrofa_sáfica Edouard_Laboulaye Elena_Dementieva Eduardo_Cobian_y_Roffignac Escudo_del_ecuador Estación_Solari Estación_de_Charles_de_Gaulle_Étoile Fortificación_romana_de_Strutt's_Park Elecciones_del_Distrito_Federal_de_México_de_2012 Etiloctano Escuela_Nacional_Preparatoria_9 Evel_Knievel Ferrocarril_Madeira_Mamore Euphorbiodendron_dussii Festigny_(Marne) Elecciones_generales_de_España_de_1881

html map