Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eupatorium_fistulosum_f._albidum Eugi F.K._Union_Cheb Episodios_de_El_Príncipe_del_Rap_en_Bel-Air Entero Escudo_de_rumania Energía_neumohidraulica Fimleikafelag_Hafnarfjardar Esthercita_Nieto Elecciones_Autonomicas_Gallegas_(2009) Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_como_quedó_trunco_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas Ernesto_García_Calderon Exantema Ernesto_Gunther,_duque_de_Schleswig_Holstein_Sonderburg-Augustenburg Eupatorio Fiesta_durante_la_plaga Flash_of_Two_Worlds Eduardo_López_Chávarri_Marco Fortanete Ejército_Italiano_en_Rusia Eustrophopsis_discoideus Formación_Bajo_Barreal Federación_de_Baloncesto_de_Paises_Bajos Estación_de_Menendez_Pelayo Estación_de_Tribunal Filogenico Ernesto_Diez-Canseco_Masías Estacion_de_Burgos-Rosa_de_Lima Foghorn_Leghorn Esquí_acrobatico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 Extinción_en_masa_del_Pérmico_Triásico Estación_de_Pacífico El_Barquero Ermin_Bičakčić Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1999 Erland_Josephson Fatima_(Pokemon) El_bronceador Elongación_quirurgica Epidendrum_formosum_var._grandiflorum Encarna_Salazar Federico_Hombre_Habitación Exterminadora Folly_Beach El_molino_del_floss Enric_Palomar Federacion_Española_de_Balonmano Eduardo_Alegria Enrique_de_braisne FC_Nantes El_Banuelo Forninhos Eumorphus_fryanus_fryanus Fernando_Álvarez_de_Toledo,_Conde_de_Alba Espiral_de_canela

html map