Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

UST_(desambiguación) Río_Baker Germaines Union_City_(Indiana) Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos_Sangre_Plasma_y_Medula_Osea_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional George_Murdock Giovanni_Battista_Pergolesi Fuerza_de_la_naturaleza_(Star_Trek:_La_nueva_generación) Iglesia_de_Santa_Maria_(Udalla) Municipio_de_Gray_(condado_de_White,_Arkansas) Remo,_desarmado_y_peligroso V_Batallón_de_Reemplazo_Aéreo Iglesia_de_San_Pantaleon_(Venecia) Rosmarinus_prostratus Una_loca_pelicula_épica Rudolph_Jenny Funciones_de_Weierstrass Richard_Ruiz_Ruiz UGC_124 Informes_de_Theo_Van_Boven_sobre_la_tortura_en_España Friedrich_Ludwig_Gottlob_Frege Tumi_Sighvatsson_eldri Gia_Carides Geomorfólogos Inmigración_espanola_en_Canadá Iglesia_de_San_Pedro_(Córdoba) Genista_cinerea_subsp._cinerascens Túpolev_Tu-155 Utricularia_exilis Municipio_de_Ten_Mile_Lake_(condado_de_Lac_qui_Parle,_Minnesota) Universidad_del_Pacifico_(California) Iglesia_de_la_Santa_Cruz_(San_Cristobal) Municipio_de_Filipinas Ríver_Ebro Resedales Tzipi_Livni Gemelo_bivitelino Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_O_(Sanlucar_de_Barrameda) In_Real_Life Tuculor GRE Infection_(pelicula) Idris_I_al-Muta'ayyad Rolls-Royce_Peregrine Gloquidio Sabanejewia_caucasica Richville_(Nueva_York) Rio_Búbal Richard_Lovelace VIII_Región_del_Biobio_(Chile) Municipios_de_La_Rioja_(Argentina) Garcianguera Ifs GJ_656 Rio_Gomti

html map