Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Marciano_Silva Grampositiva Principado_de_Éboli Michael_Depoli Lucio_de_Cirene Marles-sur-Canche Regnéville_sur_Mer Rachmaninov Milan_(Georgia) Melenchón Manuel_de_Tesalónica Records_del_fútbol Publio_Cornelio_Maluginense_(cónsul) Microrregion_de_Paraibuna/Paraitinga Marco_Claudio_Marcelo_(cónsul_287_a_C.) Martijn_Maaskant Ramón_Fermín Grande_y_Felicisima_Armada Prado_de_la_Guzpeña_(Leon) Madison_(villa) Reconocedor_de_Voz Gressan Pseudozonitis_pallidus Raúl_Aredes Purapinta Loyzaga_(apellido) Raúl_Ramos_Calles Quintanilla Martigné-Ferchaud Marisa_Miller Malegua Puerto_belgrano María_Eugenia_Martini Reginald_Frederick_Lawrence Provincia_de_Tosa Microsoft_Research Prueba_de_imagen Lucie_Hradecka Queijo_São_Jorge Provincias_hispanorromanas Gran_Premio_de_Europa_de_2006 Megalania Los_magnificos_Amberson Póvoa_de_Sao_Miguel Matthew_Kaufman Maytenus_addat Manuel_Ferradás_Campos Proyección Merle_Greene_Robertson Rebutia_polymorpha Marcelo_Muñoz_(desambiguación) Rafael_Angel_Jorge_Julián_Barrett_y_Álvarez_de_Toledo, Maria_Ivogün Lungui M95

html map