Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Atizapan Holland_(Míchigan) Autobusero Historia_del_pan Hispaniella Ayuntamiento_de_Malaga Aspero Guillermo_Flores_Avendano Hemibagrus_pluriradiatus Grimoaldo_I_el_Viejo Monumento_a_los_trabajadores_del_astillero_caidos_en_1970 Aspidistra_variegata Monumento_al_Soldado_Desconocido_(Sofía) Hamburger_Garten-_und_Blumenzeitung Anemone_flava Monomma_itemovale Angel_de_Saavedra Anna_Veronica_Mautner Miskatonic Movimiento_de_la_tierra I'm_a_Sinner Angustias-Chana-Encina Hyphaenia_submetallica Guenin Guerra_sino-japonesa_(1937-1945) Monanus_denticulatus Misse Henryk_Sienkiewicz Astro_A Anthelme_Brillat_Savarin Gümlingen Angel_Sanz_Briz Auriac-Lagast Mision_de_Estudios_de_Patología_Regional_Argentina Astenolito Großhöflein Arundo_sagittata Anarcoprimitivismo Guipy Ministerio_de_Economía_y_Hacienda Anaspis_luteola Muhlenbeckia_cunninghami Antígeno_prostático_específico Hyphessobrycon_uruguayensis Haiti_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1974 Mouravieff Historia_de_las_Cajas_de_Ahorro_españolas Apis_mellifera_yemenitica Andy_Warhol's_Velvet_Underground_Featuring_Nico Halogenuros_de_alquilo Antonio_Zamora_Maraver Avenida_de_los_Mártires Aquilegia_truncata Modesto_Lobón Mineapolis

html map