Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Farfalle, Farfalline, Farfalloni

Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Crooners Alseis Dracma_(antigua) Cyanallapoderus_erythrurus Desafiando_gigantes Cursolo_Orasso Cuentos_bárbaros Ampelopsis_brevipedunculata Dilatador_nasal Copa_etíope_de_futbol Distrito_de_Pimpingos Copa_de_la_Liga_de_Inglaterra_2013-14 Copa_Interclubes_UNCAF_2007 Dia_das_Letras_Galegas Amparo_Munoz Distrito_de_San_Juan_de_Lopecancha Dithecoluma Cuadrivio Diseno_Editorial Alfabega_de_pastor Edificio_Almirante_Luis_Uribe_Orrego Drymophila_ferruginea Coordenadas_(cartografía) César_al_mejor_vestuario All_Hail_Liberia_Hail! Directorio_(regimen) Cromatografia_de_líquidos Delirios_de_grandeza Earlytown_(Alabama) David_Asini Cultura_de_Samoa Crancelin Descomposición_química Costarricenses_en_México Dimidiochromis_kiwinge Corporacion_Nuevo_Cúcuta_Deportivo Die_Päpstin Almanaquera Curso Cuevas_en_naranjito Crema_de_maní Cooperación_Chino_Alemana_(1911–1941) Departamento_Santa_Cruz Daniel_I_de_Adelon Dolores_Cebrian_Fernandez_de_Villegas Distribuidora_de_Industrias_Nacionales_S_A Coupe_Torino Dia_Blanco Alvaro_Valdés_Escobar Alexis_lemaire Die_Vegetation_der_Erde:_sammlung_pflanzengeographischer_monographien Alturas_del_Golán Déjoces Dosquebradas Defanovka

html map