Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Catedral_de_Ciudad_Victoria CO3 Canillita Baño_de_sangre_en_la_casa_de_la_muerte Breinigsville_(Pensilvania) Brouniphylax_varius Cardano Cervus_elaphus Azurduy Carbonero_dorsiverde Ceratognathus_ocularis Castillo_de_Tsuruga Barzakh Campredó Camila_Silva_(cantante) Champions_League_de_Balonmano_2010-11 Borowie Bobsleigh_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sapporo_1972 Benkos_Bioho Batallon_sagrado_de_tebas Callistina B&b,_de_boca_en_boca Campeonato_de_Suecia_de_hockey_sobre_patines Campeonato_Femenino_de_la_Concacaf_de_1998 Bobby_Bradford Campana_de_Africa_del_Sudoeste Bahía_Laura_(Santa_Cruz) Carl_Lachmann Carlos_de_Albret Challenger_de_Santa_Catarina Cefotaxime Campeonato_del_Mundo_de_Pelota_Vasca_de_1978 C.R.S.A. Calomicrus_ophthalmicus Castillo_de_adzaneta Centro_de_Investigaciones_Energeticas_Medioambientales_y_Tecnológicas Bahia_de_guantánamo Callithrix_marcai Cedar_Slope_(California) Bahía_de_Jiquilisco Bjork_Guðmundsdottir_&_Trio_Guðmundur_Ingolfssonar Castletown_(Dorset) Cebra_real Budorcas CIGS C/2011_L4 Bryan_Ward-Perkins Celucos_(Cantabria) Catedral_(libro) Capa_de_presentacion Bap_quiñónes_(fm_58) Bråviken Carabus_communis Carl_Vogt Bandera_de_Sark

html map