Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint_Hilaire-la-Gérard Santuario_de_la_Virgen_del_Castillo Tamworth_FC The_5.6.7.8's Toby_Leung Screening_(medicina) Stenoluperus_nigricornis Secretario_general_de_la_cnt Shine_(album_de_Frida) Teodoro_Rastrojo_Mendez Takrur Selección_belga_de_futbol Tabaiba_Majorera Sinfonía_No._9_(Dvořak) Síndrome_del_acento_extranjero Timarco_(orador) The_Sammus_Theory Tengellidae Toxicología_forense The_Stranger_(1946) Salto_del_Ebro Santo_Stefano_Ticino San_Cebrian_de_Castrotorafe System_(C_Standard_Library) The_Memory_Remains Serie_A_1993_94 Schismaderma_carens Saïdia_(Marruecos) Terremoto_de_Mendoza_1967 Tour_de_Suiza_2010 Telmatochromis The_Sky_Moves_Sideways Sanofi_Aventis Sinfonía_n_º_52_(Haydn) São_Pedro_da_Cipa Saint_Jean_lès_Buzy TAI Sassea Semur_en_Vallon Saint-Germain-au-Mont-d'Or Torre_peel Trambaix Semigalianos Susan_Huntington_Gilbert_Dickinson Silvio_Quiñones Toros_en_Portugal Sorpresa_de_Locumba Scummy_Man Tarrega_Tarrega Socobio_(Cantabria) Saladeja Terremoto_de_Papudo_de_2008 Sørlandets_kunstmuseum,_Kristiansand Santos_reales_de_san_luis Sinfonía_n_64_(Haydn)

html map