Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tiro_de_las_Estrellas_de_la_LNB Solífugo Saint-Laurent-de-Veyrès Sídney_(desambiguación) Toyonaka_(Osaka) San_Juan_del_Rio,_Durango Sierra_de_Santa_Catarina Stade_des_Lumieres Sphaenognathus_feisthamelii Súper_martes_II_2008 Solidos_de_Arquimedes Seth_Woodbury_MacFarlane Tannya_Velasco St._John_(Washington) Tommy_Bond Tetraonyx_nigerrima Scarecrow_(comics) Saint_Gorgon-Main Semana_Santa_en_Málaga Timarni Salvia_cruz Suki_na_Mono_wa_Suki_Dakara_Shoganai! Thorens_Glières Sweatsuit Spring_Byington Synodontis_guttata Telégrafo_hidraulico Sebastian_de_Borbón Slaughter_(Luisiana) Sōng_gao Teoria_de_la_actividad_verbal Señorío_de_Jilotepec Sancho_I_de_Cerdana_y_Rosellon Terremoto_de_Tucuman_1981 Tratado_de_Schengen San_Cristóbal_de_Entreviñas Toe SideOneDummy_Records Síntesis_de_Wurtz Sir_Balan Saint-Pierre_(Alpes_de_Alta_Provenza) San_Salvador_(San_Tirso_de_Abres) Terapia_génica_antirretroviral_y_VIH Tecnologias_de_grabación_de_discos_ópticos Taenais_ampla Tapires Spade_Cooley Timanán Temporada_1947-48_de_los_Providence_Steamrollers The_Chronicles_of_Riddick_(saga) Tepecoacuilco The_Social_Network Sindrome_Metabolico Synchita_uralensis Sochi_2014

html map