Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mà_de_Santa_María Porfirio_Muñoz_Ledo Paralouatta_varonai Organizacion_territorial_del_Virreinato_del_Perú NK_Primorje Ph_D Pez_linterna_cornudo Phyllomedusa_sauvagii Ortesis Numerario Oropesa_(planta) Pistosia_collaris Parcay_Meslay Paganini Orquesta_Juvenil_del_Sodre_José_Artigas Museo_de_arte_moderno_de_la_República_Srpska Palacio_Nacional_(Sucre) One_More_Night_(canción_de_Sandra) Museo_Napoleónico Orchard_(Nebraska) Parotocinclus_bidentatus Parque_Nacional_Currawinya Plesiosauroideos Novarupta Pequeñoburgués Nate_Saint Opentracker Perdasdefogu Polemiosilis_laciniata Oxidos_de_fosfina Nigeria_Football_Federation Portadas_de_discos Ostfriesische_Lufttransport Perazancas_de_Ojeda Orden_de_los_Compañeros_de_Honor Palacio_Mijailovsky Papa_Benedicto_VIII Nieuwpoort_(Belgie) Ohey Pondal_Rios Ottón_Solis Pennilabium Pilosocereus_aurisetus_ssp._supthutianus Musta'líes Noticia_Rebelde Numero_de_identificacion_personal Mylabris_carinifrons Península_Hesperica Parricidio Myrmecoxenus Nelly_Fernandez_Tiscornia No-DVD_crack Partido_Comunista_de_la_República_de_Moldavia Método_de_Percolación_de_Cliques Ottoschmidtia_microphylla

html map