Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Marc_Allegret Presa_de_Mediano Luna_16 Luis_Fernando_Cartagena_Travesedo Racing_San_Miguel Psammoecus_antennatus Reaccion_de_Bargellini Prevencion Grady_Mitchell Ramon_Allende_Padín Martha_Salotti Merry-sur-Yonne Lord_Teniente_de_Irlanda Puerto_Pilon_(corregimiento_de_Colon) Premier Marek_Matějovský Masdevallia_affinis_ssp_maculigera Quinquenio_de_oro Martha_Beatriz_Roque Real_sacerdocio Mike_Olfield Marius_Léon_Cladel Machmalauter! Línea_espectral Rafael_Iglesias_Castro Middletown_(Kentucky) Metatags Prefectura_de_Kasgar Luperodes_obscurus Pre-Tren_(autobús) Lorenzo_Gafa Merignat Marco_Dente Manihot_esculenta_subsp_grandifolia Lobo_Hokey Manchego_(queso) Marquesado_de_Valencina Maria_Jesús_Espinoza Redowskia María_del_Carmen_Serdan Precursores_del_cine Príncipe_Alberto_de_Sajonia-Coburgo_Gotha Marcos_Rico_Santamaria Proyecto_de_represa_Punta_Negra Miguel_Aceves_Mejía Lluís_Bonifaç_i_Masso Luisa_Gonzalez Martín_(Hache) Raucourt_et-Flaba Miguel_Builes Provincia_de_siena Rapamisina Maria_Servini_de_Cubria Rehabilitacion_vivienda Mazda_626/Capella

html map