Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gram_positivas Maria_del_Carmen_Martinez_Villasenor Mahya_Daği Psicología_transpersonal Prétear Línea_Oro_(LACMTA) Re_Mayor Mara,_alucinada Pérignat_les-Sarliève Marcin_Sapa Ramon_Amadeu Gran_Premio_de_Hungría_de_2009 Goyo_de_la_Fuente Metodo_analítico Manal_(album_compilatorio) Manolo_Garcia_Garcia_Perez Rango_intercuartílico Línea_R8_(Córdoba) Gonzalo_Colsa Manuel_Benavides_(municipio) Marie-France_Pisier Microrregión_de_Caxias Pret_a_Porter_(pelicula) Provincia_de_Nueva_Andalucia R_E._C. Matías_Vega_(Chile) María_de_la_O_Lejárraga Lácteo Presidente_de_Azerbaiyán Microsoft_KIN Merle_Robertson ProRace_Berlin Marc_Torrejón_Moya Luis_Ramón_Marin Memorial_Expansion_Nacional_de_Jefferson Luis_Larrañaga_Merlo Priolepis_kappa Quercus_paludosa Melrose_(Massachusetts) Miami-Dade_County Magnitogorsk Puerto_Cabello Mike_Chioda Mancio_Ito Prosopocoilus_buddha_javanensis Malras Ramas_bronquiales_de_la_aorta_torácica Great_Sand_Dunes_National_Park_and_Preserve Pulped_1983-1992 Ranking_FIDE Prestoea Magnalio Rafael_hardisson_y_espou Mario_Tennis_Power_Tour Marcelo_Corvalan

html map