Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

La_Caunette Isla_Brain Lawrence_Block Jailbait Lena_Meyer Ley_francesa_sobre_la_laicidad LaMark_Baker José_Antonio_Garrido_(baloncestista) Isla_Brava_(Costa_Rica) Jose_Luis_Coraggio Jonathan_Lopez_Rodríguez Jorge_Eduardo_Géchem King_clave Leuck. Javier_Campos_Cabello Integrinas Jesús_Gutiérrez KC-707_Águila Kang_Sŏk-kyŏng Las_afinidades_electivas Lamotte_Buleux Joaquin_Ruiz-Giménez_Cortés Instituto_caro_y_cuervo Javier_de_Borbon-Parma J_R._Flórez Jaromir_Hladík Julio_Cesar_Chavez,_Jr Kojiju La_Falda_Huerta_Grande_Valle_Hermoso Lavonia_(Georgia) Lista_de_capítulos_de_Dear_Boys Jose_Luis_Gonzalez_(futbolista) Les_Breviaires Las_Peñas Juan_Natalicio_Gonzalez_Paredes La_maldición_de_Capistrano La_Sista Italia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1964 Islas_Chincha Lago_Petén_Itzá José_de_Elola José_Andrés_Coronado_Alvarado Ioannis_Kalampokis Listán_Negro Joaquin_Masmitjá_y_de_Puig Jesús_Cabrero_Mora Instituto_Tecnologico_Bolivia_Mar Juanjo_Triguero Labretonie Karl_Urban John_Abizaid Justo_Bolekia_Boleká Las_Playas John_Schlesinger La_Voivre_(Alto_Saona)

html map