Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Martin_Esperanza Magaldrato Producción_social_del_habitat Puertas_cortafuegos Gregory_Vlastos Provencial Malanga_(desambiguación) Mariscus_pungens Lubina Los_Sims:_Colección_de_Expansión_Volumen_Tres Mercedes_Pardo Lophiohylini Queso_de_cassoleta Quiosco_(golosinas) Rascacielos_en_Acapulco Marcial_Maciel Goya_(barrio) Man'yōgana Prefectura_autónoma_hui_de_Changji Mandurah_(Australia_Occidental) Malandrín Metodologia_arqueologica Me'phaa Gran_Canaria_Futbol_Sala Psoasilíaco Mancomunidad_del_Rio_Dílar Marvin_Lee_Aday Precovery Rachel_Hurd_Wood Luebeck Louis_J._Gasnier Premio_Pritzker Promised_Land_(Luisiana) RIAT Medalla_de_Castilla_y_León Puente_de_la_sierra Golfo_de_la_Coronacion Lower_Frisco_(Nuevo_México) Magister_Negi_Magi Luciogobius_grandis Mainxe Luis_Díez_de_Aux_de_Armendariz Magyar_Labdarúgó_Szövetség Masters_de_Montecarlo_1976 Margen_de_ganancias Mercabarna Quercus_auzin Mariscopsis_hyalinus Lutsen_(Minnesota) Menendez_de_Luarca_y_Queipo_de_Llano Gregorio_Morales_Villena Pterocephalidium Mater_Dolorosa Metodo_del_campo_autoconsistente Puños_continuos

html map