Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Wilder_Mosquera Achillea_inodora Valence_en-Brie Colfelice Conicyt Viaducto_del_AVE_sobre_la_vega_del_rio_Huerva Viaducto_de_Landwasser Variaciones_"Salieri" Circuito_callejero_de_San_Petersburgo Xanthium_strumarium Acheilognathus_taenianalis Al_primer_toque ARA_Pampa_(1895) Villa_Rotonda Agosto_de_2000 Civilización_pre_islamica Vestur_Barðastrandarsysla Coda_(banda_mexicana) Y1P-28 Vochol Vany Cistus_mariae Comunistas_de_Castilla Composicion_fotográfica Aeródromo_de_Sarmiento Vertiente_del_Atlantico Combustion_súbita_generalizada Alberto_Lagos Chipre_griego Comando_Libertadores_de_América Xavier_Malisse Condado_de_Clark_(Wisconsin) You_Keep_on_Moving Xtabentún_(flor) Clasificación_de_AFC_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1998 Xenoturbélidos Zongzi Colegio_Ntra._Sra._del_Perpetuo_Socorro,_FAD Yogasutra Vilares_de_Vilariça Vinhós_(Fafe) Claudio_Lizama Chupamiel_de_viñas Aechmea_calyculata Comité_europeo_de_Normalización World_Trade_Center_(linea_de_la_8_Avenida) Worms_Forts_3D Conferencia_de_el_cairo Vidra_(Gerona) Agrupacion_deportiva_ceutí_atlético Villanueva_(Guajira) Villesca Yerba_callera Valparaiso_(Colombia) Valverde_de_Alcala

html map