Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Concilio_de_Laodicea Charles_Farncombe Ciega_a_citas_(España) Aceron William_Henry_Cavendish Chenommet Constitución_de_1925 Abenezra_(cráter) Colision_Via_Lactea-Andrómeda William_J_Kennedy Acupresion Vassincourt Ahmad_bin_Hanbal Yelena_Lashmánova Wyśmierzyce Academia_de_los_Montañeses_del_Parnaso Citrus_medica_var._limon Conan_(cómic) Air_France-KLM WP:IE Colin_Pitchfork Chaux-la-Lotière Condado_de_Clarke_(Alabama) Ají_morron Acostia Vallmanya Yaniv_Green Chthonius_multidentatus Absolutivo Above_All_(album) Yeoryos_Seferis Zanfona-organo Vero_Beach Vara_sangrienta Club_Deportivo_Alcalá Yerba_Buena_Island Chris_Day Cleverbot Cinco_(desambiguacion) Afobaka Vasili_Mitrokhin Walter_Ibañez Ailanthus_altissima Albeniz Aeropuerto_Internacional_Deputado_Luis_Eduardo_Magalhães Collorec Vendaval_(historieta) Worthington_(Misuri) Clarence_Walker Alec Acido_metilmalónico Albert_Albesa Xochicalco A_63 Walter_Krueger

html map