Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

WP:C/M Acero_al_boro Abraham_Darío_Carreño Agustin_Álvarez Whispering_Corridors_(Saga) Vashon_(Washington) Vertiente_del_Pacífico Colonia_3_de_mayo Alan_Partridge Condado_de_asotin Administracion_de_Seguridad_en_el_Transporte Chonemorpha_elliptica Clase_Sovetsky_Soyuz Compuesto_sándwich Comportamiento_de_huida Vizcainos Adrian_Belew A_Pura_Sangre_–_2007 Xosé_Antonio_Neira_Cruz Christieara Ciclo_arturico CoffeeTour Cipriá_Císcar Yokohama_F.C. Yusaku_Yara Acción_Integralista_Brasileña Claremont_House Albert_Frederick_Arthur_George Yolanda_Ramirez Volageses_I We_Had_It_All Aeroflot_Russian_Airlines Albert_Hourani Charles_Aidman Victoria_Eugenia_Fernandez_de_Cordoba Coliculo_superior Chilote_Llenas Vladimir_Gorev Chuperas Xendro Vieux_Moulin_(Oise) Wakefield-Peacedale_(Rhode_Island) Consejo_federal_de_Alemania Colín_ocelado Villa_Darwin Comfort_letter Valle_de_Lluta Alain_Robert WordWorld Year_one Yamparáez_(provincia) Constantino_II_(emperador) Visitas_oficiales_del_presidente_de_la_Comisión_Europea_José_Manuel_Durão_Barroso Vault_de_Lugny Yamaha_TW_200

html map