Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Big_Brother_(África) CIM-10_Bomarc Bhajana Baipás Challenger_de_Busan_2013 Calcetin Caulanthus_flavescens Cacheta Caimanes_de_tabasco Bobby_martinez Bendtner Chacuru_de_pico_verde Cafe_de_Chinitas Casey_Rhodes Bonner_Frank_Fellers Castello-di-Rostino Beckh. Bomba_(hidraulica) Carlos_Morales_Santos Bhanotia_pauciradiata Brou_sur_Chantereine Cassarel Bulimulus_nucula Biblia_Hebrea Canal_24h Celulas_principales Challenger_de_Rio_de_Janeiro_2012 Carismatica Cenizas_volantes Bridgeview_(Illinois) Cephaloleia_scitulus Belen_(Trujillo) Ceroctis_congoana Belzeba Betsafe_Ligaen Centro_histórico_de_la_ciudad_de_Arequipa Carterinoidea Batalla_de_Muthul Bus_(informatica) Boeing_C-137_Stratoliner CPT Carachama Blastocerus_dichotomus Banco_edwards_citi Caiga_quien_Caiga Capparis_ovata_var_canescens Cenote_Yalsihón_Buena_Fe Carlos_Pi_y_Suñer Bank_of_america_tower_(new_york) Canton_Valley Balansa Caesars COMSEC Cabezote Castillo_de_Bechi

html map