Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cociente_Droop Conferencias_Interamericanas Yehudah_Hanasí Waukena_(California) Akira_Ijyuin Yakovlev_Yak_42 Yehoshua_Feigenbaum Computacion_analógica Victoria_(Arkansas) Ada_byron Yerida Academia_de_infanteria_de_toledo Valdecarros_(proyecto_urbanístico) APG-81 Concepción_del_Yaguareté_Corá Acción_qui_tam Versos_mágicos_de_Merseburg Western_(género) Aishiteruze_Baby Condado_de_Victoria Chenopodium_humifusum Ahora_(album_de_Fiskales_Ad_Hok) Ciencia_de_pequeños_pasos Abd_al-Qádir Cianotipo XGymnigritella_megastachya Varicorhinus_steindachneri Valle_dell'Angelo White_Horse_(canción) Cleantes_de_Aso Ciclorrutas Vera_Zvonariova Circulo_Polar_Antártico Vanessa_(ópera) XECTZ-AM Yun_Bo_seon Yumichika_Ayasegawa Air_Italy White_Collar_Blue Abilio_Bermúdez Vertol_VZ-2 Agadez Cologaritmo Viaducto_de_la_calle_Bailén Condado_de_Garvey Clases_de_complejidad_P_y_NP Aeropuerto_Internacional_de_Marsa_Alam Contigo_(álbum_de_Sergio_Rivero) Controladores_alostéricos_genéticos Villacanas Condado_de_Monaghan Chelín_ingles Chondrilla_rigens Chateauneuf-Val-de-Bargis Vesdun

html map