Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

La_Mano_de_Dios Juntos_(película) Las_Chacritas_(Catamarca) Jaguarzo_crespo Leucopogon Jose_María_Semprun_Gurrea León_de_Bujalance José_Grases_Riera Kiji Irupe Jardín_Botánico_de_Siberia_Central Linea_1_(metro_de_Nueva_York) Larry_David Kelly_Joyce Jardin_Botanico_Mizzou Ligue_1_2014/15 Listrostachys_jenischiana Jose_de_San_Martín_Matorras Lactuca Jorg_Lanz_von_Liebenfels Landunvez Liechtenstein_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Katarina_Kat Lavans-Quingey Leeds_Festival Kerissa_Fare La_Barra Legousia_scabra Karl_Schembri Johannes_Peter_Muller Jardin_de_los_Monos Jesus_Munarriz Lama_Ole_Nydahl Linea_65 Joseph_M._Juran La_Ceiba_(Trujillo) Jordi_Vilajoana Johan_Liebheart Interpretatio_romana Leon_II_(Papa) Jose_Estrada_Estrada Jean_Nicolas_Boulay Laureles_Fútbol_Club Istaev Laguna_Nuevo_Mundo Lisandra_Teresa_Ordaz_Valdés Interscope Lago_Beira Jose_Ignacio_Palma_Vicuna Lanao Invasión_Anglosovietica_de_Iran Isobel_Elsom La_Sevillana Kinostemon Ley_del_Retorno

html map