Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Natural_(Canción) Oceanía_1984 OxyContin Paleoceno Neoplasma Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1948 Neuville_pres_Sees Perro_de_agua Palmera_zunca Paloma_plumifera Plaquemine_(Luisiana) Neant-sur-Yvel Pacto_Secreto_Peru_-_Bolivia Nestlé_Aquarel Penetrómetros Olivese Olla_vaporera Parque_nacional_Juwangsan OeNB Peersia Nicolás_Plunkett Mycobacterium_africanum Piedras_(Tolima) Pieza_del_sistema_electrico_del_automovil Obturación_dental Pluto_(Disney) Pierre_Hozier Nacibea_reclinata Nivel_de_organizacion_(Biología) Paolo_Carracci Paivaea_langsdorffii_var_lauroana Odduduwa Pinewood_derby Politicologo Piel_morena_(dermatología) Portugues_angoleno Nikolai_Vasílievich_Gógol Porta_Coeli Perigord Pedro_Santa_Cecilia_García Palacio_del_Infantado Pasivo_(homosexualidad) Pierre_Beregovói Museo_de_Historia_Natural_de_Sancti_Spiritus Phellodendron_fargesii Paraquilegia Omnis_Studio Neotomoxia_robusta Nicolás_Laprovittola Pastoral_(album) Pipi_Mediaslargas Ontología_del_Lenguaje País_Dogón Pebetero Nit_de_la_Roà

html map