Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chiazospermum Charles_Francois_Daubigny Vanderhorstia_auronotata Codorniz_Común Yakovlev_Yak_130 Zona_de_bheri Alberto_Rodriguez_(desambiguacion) Abies_brachyphylla Conspiracion_judeo_masonico_marxista Abercrombie_&_fitch Wieskirche Veljko_Mrsic Chronicles_Vol._1 ARI_Autónomo Collpa_Ananta Actopan_(municipio) Cinturón Vuelo_93_de_United_Airlines Acetabulum Alef-1 Vitex Aceite_negro Compuesto_policíclico Ahuatlan Via_Colectora_Posorja_-_Nobol Continuación_nueva_y_verdadera_de_la_historia_y_las_aventuras_del_incomparable_Don_Quijote_de_la_Mancha Cissus_acuminata V_legislatura_del_congreso_del_estado_de_puebla ARM_Netzahualcoyotl_(D-102) Chris_Butler Chodanthus Vena_del_corazon Yáñez_Velasco Ciclismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Ámsterdam_1928 Comision_por_omision Alejandro_Albarracin Vicentico_Valdés Adrenalina_telefilme Venus_Púdica Vergüenza_(sentimiento) Concierto_para_violin_nº_2_(Prokofiev) Xylosteon_dumetorum Villa_de_Guadalupe_(San_Luis_Potosi) Alberto_Anrango Chilesat Conjetura_de_Ulam Vidudaba Abd_al_jabbar Virgen_y_el_Niño_(Masaccio) Agaricus_prunulus Veinteanistas Xanthoconium_separans Vacheres_en-Quint Condestables Columbia_(Maine)

html map