Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cárcel_Parchman Alfonso_Garcia_Robles Diego_Mazquiaran_Torrontegui Diaus_Pita Always_My_Santa Delia_Steinberg_Guzmán Cyperus_krugii District_11 Dynamite_(álbum) Diabrotica_bartleti Dillon_(Montana) Amietophrynus_superciliaris Diandra_Newlin Alexander_Dubcek Cutting_Edge_(discográfica) Altica_helianthemi Domenico_Santi Copa_Finlandesa Dardistán Cristianización_de_Lituania Distrito_de_antsalova Desarrollo_endógeno Disney_Magic Corporación_Deportiva_América Cráter_Gale David_Sanguinetti Croce Curva_eliptica_DSA Cusi_Huarcay Alpaca_(aleacion) Corporacion_Tecnológica_de_Andalucia Dominio_de_Kurume Amazilia_cándida E-poster Datas_de_Tenerife Corresponsal_(periodista) Dans_Guardian EP_(Malón) Alemania_Oriental_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sapporo_1972 Cyprinella_lutrensis Departamento_de_Policía_de_Houston Dino_de_Laurentis Democracia_y_Justicia_(España) Coryphopterus_kuna Dirosauridos Edentosuquido Cuello_polar Demografía_de_León_(España) Convolvulus_pes-caprae Drago DualSIM Economía_panamena Danza_temaní Dhana Corazón_de_la_morsa

html map