Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chab Canada_Real_Leonesa Carabao Cantón_La_Concordia Caléndula_(superordenador) Bellas_Artes_(estación_Metro_de_Ciudad_de_México) Casa_real_de_los_noldor Año_1907 Cabrito_al_pastor Castèlnòu_de_Les Carlos_Sastre Batalla_de_Cádiz_(1702) Baghrir Cantón_de_San_Juan_de_Luz Capítulos_de_Danny_Phantom Banco_mutualista Bernardo_De_la_Maza Cestrum_paniculatum Cedevita Batalla_del_mar_del_Coral Blätter_für_Kakteenforschung Carbó_Ortiz CIOSL-ORIT Challenger_de_Traralgon Barrio_de_puerta_bonita Cancion_navideña Baiona_/_bayona Bandidismo_revolucionario Bassari Bielorusia Becoming_Insane Barrio_de_San_Juan_(Ciudad_de_México) Cerámica_en_el_Imperio_Inca Cephalacanthus Caso_de_la_cooperacion Calcatoggio Batalla_de_benevento_(214_a._c.) Campeonato_de_la_division_x Call_and_response_the_remix_album Capitán_América:_El_primer_vengador CA-240 Boada_de_campos Catálogo_Michel Cahuachi Balaenoptera_physalus Campana_para_el_Desarme_Nuclear Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1989 BivX Calle_de_vórtices_de_von_Kárman Cacao_de_montaña CA-845 Centro_de_Seguridad_Maritima_Integral_Jovellanos Betula_lenta_var._populifolia Bacares_(Almeria) Central_Lake_(Míchigan)

html map