Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Iglesia_de_San_Andrés_(Baeza) Tritón_pigmeo Retruecano Rubén_Yañez Murmansk Rodrigo_Mieres Ultramontanismo Iniciativa_por_la_orotava Gerarai Independence_(Wisconsin) Ruta_de_Illinois_138 Universidad_de_La_Punta Ruben_Michavila Rublo_(desambiguacion) George_Robledo Félix-Édouard_Valloton Glen_Coe Unquadnilium Tsipouro Fuentenebro USS_St._Lo_(CVE-63) Rodrigo_Muñoz_(actor) GLslang Fulton_Sheen Rennes_en_Grenouilles University_of_California Rubén_Rodríguez_(futbolista_uruguayo) USS_Saratoga_(CVA-60) SK_Ceské_Budejovice_JČE Indochloa VDNJ_(Metro) Idron STS_126 Función_meromórfica Geografia_de_la_poblacion Municipio_de_Wilson_(condado_de_Perkins,_Dakota_del_Sur) Glandula Rowan_(Iowa) Glad_You_Came Tron:_Betrayal Gliese_701 Geofisica Germán_Gabriel_Benaches Gayumina G._P._de_la_Somme Rondalla_Tres_Columnas República_de_Níger Rising_in_the_East Geoeconomía_de_Fronteras_Étnico_Linguísticas UGM_84_Harpoon Georg_August_Goldfuss Murray,_Kentucky Futbol_Profesional_Colombiano Rhinella_pombali Union_de_Pequeños_Agricultores_y_Ganaderos_de_Andalucia

html map