Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Catedral_de_la_Sagrada_Familia_de_Anchorage Balatre Centro_cinematográfico_regional_sueco Carrascoy_La_Murta Cecil_Bustamante Bryaninops Bailetti Cetáceos_de_Perú B_gata_h_kei Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1907 Buffer_underrun Bystrowisuchus Best-sellers Baeolophus_bicolor Be_Cool Cañon_del_Vellos Ben_Jonson Bota_de_Oro_1981–82 Cerastium_viscidum Carlos_Piñánez Bathurst Calicorema Campañas_de_Unión_en_Primera_División Catasetum_discolor_var._viridiflorum Betma Cerveceria_Nacional_S_A Backyard_Babies_(álbum) Campeón_Interino_de_Peso_Welter_de_UFC Campethera_cailliautii Bellefonte_(Kentucky) Castillo_de_Saderra Caballo_Blanco_de_Uffington Biblioteca_José_Pedro_Varela Carnaval_de_San_Jerónimo_Xayacatlán Black_and_tans Bautista_del_Mazo Benjamin_Victorica Boqueixón_(La_Coruna) Batalla_de_Shanghai Bethemont-la-Forêt Año_492_adC Campeonato_de_Clubes_de_la_WAFU Carlos_cardenal_de_Lorena Bhaskara_(1114-c_1160) Canonigos_de_San_Gilberto Challenger_1 Bateador Central_Park_Towers Bonndorf Baryphracta Cantón_El_Guabo Califato_abbasí Capilla_de_la_Cuadra_de_San_Isidro Birger_brosa Brixidiini

html map