Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Piper_PA_44 P._Ramirez_Vazquez Partido_Conservador_(Venezuela) Pielagos_(Cantabria) Palacio_de_Peñacerrada Parque_de_Simon_Bolívar_(Medellín) PDJ Papiro_Oxirrinco_74 Pedro_Ernesto_de_Mansfeld Poblacht_na_hÉireann Phrasal_verb Poliol_blanco_de_Valencia Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Los_Ángeles_1984 Número_de_Lychrel Newquay Orto_(astronomia) Piedad_Mármol Oscar_Javier_Movil Peter_van_de_Kamp Números_Aleatorios Physalaemus Pascual_Bailon Notosúquidos Nemawashi Peter_Parker Orden_de_San_Juan_del_Hospital Orquídea_leopardo Ontiveros Museo_de_la_Secretaría_de_Hacienda_y_Credito_Publico Plaza_de_la_Montaneta Phytarrhiza_lindenii Pito_de_Shore Opium Otto_Bütschli Pedro_II_de_Bearne Planctobacteria Método_de_las_imágenes Nicolas_Ferreyra_(futbolista_argentino) Otis_Howard Percier_y_fontaine Natales_(Chile) Nuestros_rios_son_navegables Pedro_I_de_Cerdaña Narcissus_megacodium Pampas_(ciudad) Pisany Palaeotherium Open_Database_Connectivity Ocean_Parkway Ocote Partido_del_Karma_Democratico Nebulosa_Medialuna Politica_Agrícola_Comun Piña_(botánica) Nu-Mixx_Klazzics

html map