Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Solanum_citrullifolium Toay Sao_Cristóvão_do_Sul Sao_Nicolau Teorema_de_existencia Telavi Sudamericano_Femenino_de_Clubes_de_Basquetbol Sunred_Engineering Tecnologías_del_Renacimiento_Italiano San_Bautista_(ciudad) Supervivencia,_Evasion,_Resistencia_y_Escape Serranus_accraensis Seth_(autor) Sindrome_X_fragil Thymus_platyphyllus Shavano_Park_(Texas) Stana_Katić Taquipnea_transitoria_del_recien_nacido Saint-Jean-du-Gard Tanto_monta,_monta_tanto_. San_Isidro_de_Siargao Sporting_Charleroi Théo_van_Rysselberghe Salvia_phlomoides Seleccion_de_básquetbol_de_Croacia Stéphanie_de_Luxemburgo Sustantivo_propio Seleuco_III_Soter_Cerauno Saint_Crepin_de_Richemont Scopodes Thermesia Sphenoraia_punctipennis San_Rafael_(Asuncion) Saint_Baraing Te_Puke Tirabeques_de_la_esperanza Teoria_general_de_la_ocupacion_el_interés_y_el_dinero Seminario_de_Barcelona Sonora_(Mato_Grosso_del_Sur) Solo_y_Agitado Sin_Tierra San_Florián The_Firm_(grupo) Temporada_2009_10_del_Torneo_Argentino_B Spica Tandang_Sora San_Andres_(estacion_del_metro_de_Guadalajara) Sainte_Euphemie_sur_Ouveze Sierra_de_Peñamayor San_Martín_(estación) Teodorín_Nguema_Obiang Sonora_Palacios TE-06 Swampscott_(Massachusetts) Suesa_(Cantabria)

html map