Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Supi San_Juan_Macias Sydney_F.C. Santo_Domingo_(municipio,_Mexico) Simon_IV_de_Montfort Sismologo Tabla_de_simbolos_(compilador) Sudarshan Salomón_Wbias The_Standard Siphonosmanthus Tao_Pai-Pai Sacsayhuaman Teófilo_(emperador) Sistema_vascular The_milkman’s_on_his_way Scarus_collana Santee_(Carolina_del_Sur) Simpsons_Roasting_on_an_Open_Fire Supercopa_de_Azerbaiyan Sp._Pl. Sinfonía_n_º_2_(Prokofiev) Shalagram_Shilá Sikorsky_CH-37_Mojave Schleswig-Holstein-Gottorp Steal_Nouvel_Football_Club_de_Sima San_José_(Cordoba) Souss-Massa Síntesis_de_sonido Tipografia_cinetica Salir_a_flote Selacofobia Saint-André-de-Lidon Taxus_horizontalis Sistema_suizo_(ajedrez) Sinfonia_n.º_2_(Mozart) Sancho_Sánchez_de_Vicuña San_Columba Sacro_Convento_de_Asís Schwarz_Gelbe_Allianz Torralba_de_arciel Sistema_Ramsar_de_clasificación_de_tipos_de_humedales Tom_Yasumi Torre_de_radio_y_televisión_de_Tianjin Seattle_Public_Schools She_tragedy Teñido Skarn Spišska_Bela Saulx_les-Chartreux Saint_Remy_en_l'Eau Saint_Denis_du_Maine Swaroski Sinfonia_Viejo_Lambach_(Mozart) Sistema_(compañía)

html map