Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Marxismo_autonomo Luisa_Isabel_de_Borbon_Conde Prío_(Cantabria) Provincia_de_acomayo Mallotus_moluccanus_var._genuinus Radyera Margarina_Unie Línea_de_alta_velocidad_Colonia-Fráncfort Maria_Isabel_González_Meneses_García_Valdecasas Radio_y_Television_de_Kósovo Manuel_Camitzes Goioerê Primera_Division_de_España_1997/98 Línea_6_(EMT_Madrid) Lorito-momoto_amarillento Publio_Cornelio_Escipion_(tribuno_395_a_C.) Raul_Díaz_Arce Mambo_de_Machaguay_(álbum) Provincias_Unidas_de_Sud_America Gretl_Braun Ramal_Bahía_Blanca_-_Darregueira_-_Rivera Medida_del_tiempo_en_el_antiguo_egipto Ramón_Sanchez_Pizjuán_Muñoz Rapsodia_bohemia Margaret_Thatcher_segundo_mandato_1983_1987 Marcelin_Defourneaux Malacantha Manuel_Vega_Garcia Real_Pontificia_Antiquisima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradia_del_Senor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra_de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor María_de_Molina Lophothecium Provoleta God._Leb. Radar_de_impulsos_Doppler Mermaid_Saga Malvavisco_salvaje Lucio_Emilio_Lepido_Paulo_(cónsul_34_a_C.) Rayo_Vallecano_Femenino Punta_tacón Mensch-ärgere-dich-nicht Líneas_Generales_de_la_Política_Espacial_de_México Matriz_anti-simetrica Mercedes_Fernandez_de_Celis_y_Ariosa Ramón_Martínez_(político_venezolano) Grandfalls_(Texas) Good_Times_with_Weapons Lorenzo_Artale Region_vinícola_de_Aszár_Neszmely Manu_Ura RS232 Mark_Norton Mesón_phi Protocyon Primera_B_de_Chile_2013/14 Quintas_de_Sarandí

html map