Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rhagonycha_lencoranica Un_momento_de_decisión Rociíto_Carrasco_Mohedano Galería_Costarricense_del_Deporte Fútbol_en_Ghana Rondó_en_do_mayor_para_dos_pianos_op._73 Iglesia_de_San_Lázaro_Obispo_(Alhama_de_Murcia) Frotey_les-Vesoul Ganti_(Idhún) Inclán Franz_Welser_Möst George_Clinton_(politico) Indice_multidimensional_de_pobreza Republica_Socialista_de_Rumanía Fresno_(Cantabria) Untouched_(cancion) Tribulacion_(serie) Union_City_(Nueva_Jersey) Ganaderia_Aberdeen-Angus Universidad_mexicana_del_noreste Global_Village_(Dubái) Fuerza_normal Tyrannus_tyrannus Rodrigo_Ambrosio Río_Xi Ruben_Rodríguez_Lopez Fórmula_de_Faulhaber Rosaura_del_Pilar_Teresita_Barahona_Aguayo Garland_Texas United_Parcel_Service_Inc. UCR_(Argentina) Gibson_Modernistic_Series Iglesia_de_Lalibela Funcion_piso Rionero_in_Vulture Roccaforte_Ligure Gobernación_de_Zarká Municipio_de_Indian_Creek_(condado_de_Mills,_Iowa) German_González_García Romulea_speciosa General_Harguindeguy Religión_musulmana Municipio_Pao_de_San_Juan_Bautista_(Cojedes_Venezuela) Ultracondensador Residuo_peligroso Treponema_pállidum Iglesia_de_la_Asuncion_(Cañada_de_Benatanduz) Turismo_del_vino_en_Cafayate Gaucho_Martín_Fierro Trilogía_cinematografica_de_El_Señor_de_los_Anillos Giuseppe_Marullo Rosario_(desambiguacion) Iglesia_de_San_Ildefonso_(Madrid) Rumex_salinus Urdr

html map