Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Batalla_de_al-Qādisiyyah Casa-Museo_Tomás_Morales CYQT Capilla_Penaflorida Bebida_nacional Castellazzi Bob_Santini Castro_de_Briteiros Baby_Beesh Bob_Siebenberg Belmond_(Iowa) Cardinalidad_de_los_numeros_naturales Bragado_(Buenos_Aires) Chalepus_lineola Bagration Carlos_Semprún Buteogallus_meridionalis Bidens_sulphurea Black_Liberation_Army Bohuslavice_(distrito_de_Prostejov) Caligrafia_gaélica Bandera_del_estado_sucre Catostomus_commersonii Chamaemelum_balsamita Casa_John_Ford Calle_de_Fuencarral_(Madrid) Batalla_de_ethandun Campos_Eliseos_(mitología) Canon_de_nieve Bambú_Mañalac Castrecías Catagénesis Catherine_Deneuve Borkovec Calixto_Bieito Bandinello_Sauli Belle_Prairie_City Centro_Cultural_de_España_(desambiguacion) Cernay_la-Ville Bernardino_Fungai Bhakti_Raksaka_Sridhara_Goswami Bathygobius_panayensis Añavieja Cantón_de_Nay-Est Batalla_de_Valea_Alba Bahía_Sullivan_(Galapagos) Bungo_Bolson Canal_44 Blue_Mountain_(Misisipi) Casa_de_Baraganas Bac_Ninh Central_Nuclear_Catawba Cefeidas Ceniso Celina_Rucci

html map