Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Hérmedes_de_Cerrato Astragalus_brachyceras Miranda_del_Castanar Asiático_(café) Heráldica_de_Leon Arteria_basilaris Idea_imperial_de_Carlos_V Ascorbato_de_calcio Mota Asamangulia_wakkeri Hotel_Castelar Gōju_Ryu Heinrich_Eduard_Jacob III_milenio Mo_Zi Mons_(Puy_de_Dome) Anthony_Pelle Ibira-pita Hardy_Momberg_Roa I_Knew_It_Was_You Aníbal_troilo Anillos_oculares Avion_de_transporte_STOL Gustavo_Suárez Aranda,_Pigem_i_Vilalta Hrsikanātha Armónica Antonio_Abertondo Astrid_(banda) As_dos_tres André_Louis_Debierne Gymnelus_esipovi Iatromecanica Hombre Audouard Archidiócesis_de_Burgos Montereau Hawker_Siddeley_Canada Historia_de_las_misiones_jesuíticas_del_Guayra,_Itatín,_Tapé,_Parana,_Uruguay_y_Guaycuru Monasterio_de_Makravank Awaous_personatus Aps_rifle_de_asalto_submarino Motorola_W385 Mortzwiller Montecrestese Ministère_de_l'Écologie,_du_Développement_durable,_des_Transports_et_du_Logement Modelo_erotica Andersonville_(Tennessee) Hiero Mulánima Avenida_Agoberto_Mejía Augusto_E_Tamayo_Moller Anguila_europea Arenaria_armeriastrum_subsp._pseudoarmeriastrum Milton_(caballo)

html map