Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brevianthaceae Benjamín_(desambiguación) Chambacú_(barrio) Campeonato_mundial_de_esqui_alpino_de_1950 Catabatico Bandera_de_Aaland Bromus_pinnatus_var._tigurinus Carlos_José_Nañez Buchnera_(género) Catedral_de_San_Pablo_(Tirana) Canarias_Radio Batalla_de_Algeciras_(1801) Bernardo_Redin Centro_Israelí_de_Paraná Año_326_adC Bustelo_(Cinfães) Carduus_nidulus Cebuella Censos_Nacionales_2007:_XI_de_Población_y_VI_de_Vivienda Bañuelos_de_Bureba Beatriz_Haddad_Maia Balance_(álbum_de_Van_Halen) Cambio_lexico_semantico Cassano_Spinola Centro_Regional_de_las_Artes_de_Michoacan Blanca_I_de_Navarra CHON Canton_de_Port_Saint-Louis-du-Rhone Blossia_spinosa Braian_de_Barros Catharine_(Kansas) Carlota_Luisa_de_Godoy_y_Borbon Canadá Catedral_de_Apatzingan Bribon CV_390 Cereus_thurberi Catita_lineada Bicuspidaria Brasil_en_la_Antártida Carlos_Canales_Cintrón Cetoacidosis_diabética Calle_Court_Borough_Hall_(estación) BMW_E52 Cedron_de_Alejandria Calophyllum_antillanum CF_Pachuca Campeonato_del_mundo_de_badminton Bythiospeum_pfeifferi Britney/Brittany Castillo_de_jamilena Cantón_de_Santa_Ana_(Costa_Rica) Bílbilis Brutal_Legend Cabeza_de_toro_colosal_del_palacio_de_las_cien_columnas

html map