Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Corn_mash Coracina_analis Delio_Gamboa Devonshire_tea Daakman_Barrek Corvus_brachyrhynchos Daphnis_et_Eglé Allegheny_(Metro_de_Filadelfia) Distrito_de_San_Marcos_de_Rocchac Cuevas_de_Kizil Dietlibc Alexander_Berkman Cryptocephalus_nitidicollis Alvar_Núnez Amelie-les-Bains-Palalda Departamento_de_Masaya Aloinopsis_jamesii Daniel_Pesina Dunglass De_la_Pena Crucifera_rugosa Drimo Crips Desiderio_(longobardo) Die_Taube Corregimiento_de_Volcán Copa_Intercontinental_1991 Ectactolpium_namaquense Cria_yesificada Copa_Davis_1903 Doble_Juego_(novela) De_profundis_(Oscar_Wilde) Cyclyrius_webbianus Cumbre_de_Rio Coordinadora_de_mitjans Drammen_(Wisconsin) Dialeurodes_delhiensis Digg Eccosaise Círculo_Cruz_del_Vado_Social_y_Deportivo Almiares Diagn._Pl._Orient.,_ser._1 D_Fairchild Cámara_(habitación) Distrito_de_Huachos Der_Ling Alfiler_(desambiguacion) Dontostemon Alto_mando_de_carabineros_de_chile ESEN Curicama Códigos_compartidos Dolia_(vasija) Dindori Almayate_(Velez-Malaga)

html map